Hesteassisteret aktivitet – for børn og voksne

Heste har altid været en stor del af mit liv. Som barn og ung var hesten, ubevidst, det sted jeg søgte hen, når hverdagen blev udfordrende. Mine heste har gennem tiden måtte lægge øre til mange bekendelser og hemmeligheder. Det er her jeg er tilstede i nu’et og bare være mig uden krav og forventninger.

I dag er jeg den lykkelige ejer af to heste (Paddington og Edda) og to ponyer (Nadine og Nille). Fire skønne væsner med hver deres personlighed. Jeg har dem stående hjemme hvor vi bor, med ridebane i baghaven og den skønneste skov lige omkring huset.

Jeg tror på at dyr kan noget helt særligt når det kommer til ro, nærvær og fordybelse. Og dette vil jeg gerne dele med børn, unge og voksne som søger det samme – og i omgivelser hvor der er tid og plads til netop ro, nærvær og fordybelse. Der vil kun være dig, mig og hestene tilstede og fokus er på dit velvære.

Hesteassisteret aktivitet udbydes som klippekort på 4 eller gange á 60 min varighed per gang.

I hesteassisteret aktivitet er hesten/ ponyen måleinstrumentet på barnets/ den unges/ den voksnes stress og nervesystem. Heste og ponyer er konfliktløsende flokdyr. De søger naturligt ro og balance i flokken. Er du meget kørt op og urolig, måske højttalende og direkte i kropssproget vil ponyen vil reagere ved at trække sig, lukke ned og afvente at stress niveauet falder, før en kommunikation er muligt. Det er hesten og ponyens natur at trække sig fra stressede situationer og vi vil som mennesker intuitivt tage denne afstandtagen til stress til os. I praksis betyder det af vi som mennesker vil blive i stand til at genkende stress situationer fra ikke stressede situation og tage et bevidst valg.

Hvordan kan en pony/ hest så hjælpe ?

Det er ikke hesten eller ponyen i sig selv som hjælper, men samspillet mellem dig og dyret Du skal lære at kommunikere med hesten/ ponyen via kropssprog. Kompetencer som vi som mennesker kan bruge i vores dagligdag, hvor afsender naturligt afstemmer kommunikationen til modtageren som en helt naturlig proces. I hesteassisteret aktivitet indgår øvelser, der motiverer til kontakt med hesten/ ponyen, som tilsvarende giver en følelsesmæssig feedback og derved styrker vores tillid og nærvær til hesten/ ponyen.

Praksis

Hesteassisteret aktivitet indeholder faste rutiner, der starter i stalden med strigling, opsadling, ridning eller jordarbejde og med afslutning i stalden. Alle aktiviteter har et formål: F.eks. strigler vi ikke bare for at ordne hesten eller ponyen inden træningen. Vi strigler for at forstærke kommunikationen: At strigle giver mulighed for at støtte empati, nonverbal lytning, stimulering af den taktile sans ved berøring, tålmodighed og at vente. At strigle er en rutine, som for mennesker der skal have deres dagligdag sat i system, giver ro, struktur og forudsigelighed.

Når kontakten mellem dig og hest/ ponyen er etableret, arbejder vi fortsat fra jorden Evnen til at kommunikere dig og pony/ hesten imellem skal optimeres til et egentligt samarbejde. Jo bedre vi bliver til at samarbejde med ponyen/ hesten om opgaver (gå frem, skridt, trav, lave øvelser mellem kegler/ over bommen), jo bedre bliver vi til at opnå mål gennem kommunikation, sætte grænser, lede, udvise empati og tålmodighed. Øvelserne træner vi i stald, på ridebane eller i nærmiljøet. Når du er klar, kan vi gå videre med den egentlige ridning.

Al ridning på ridebanen. Når du og pony/ hesten vurderes klar, kan vi ride en tur i den nærliggende skov. I selve ridningen vil dyrets varme og rytme forplante sig til kroppen, og kroppens muskler vil automatisk tilpasse sig dyrets rolige rytmiske bevægelser – og vi har her fokus på balance og corestabilitet. Nogle skal mærke balancen for at kunne genkende og genfinde den og i visse tilfælde er det en helt ny oplevelse at mærke sin krop i balance. En krop i ubalance er en udfordring i alle hverdagens aktiviteter – barn som voksen.

Ring på 6170 2744 eller skriv på ergoforalle@gmail.com – så tager vi en snak om det er noget for dig.

Call Now Button